Dementievriendelijke uitvaartverzorger

Jouw dierbare heeft dementie

Neem je jouw vader of moeder die dementie heeft, mee naar het afscheid? Dementie heeft niet alleen een grote impact op jouw dierbare die hier aan lijdt, maar ook op familie en vrienden.

Heb je een advies nodig over afscheid en dementie? Hoe ga je als familie hiermee om? Ga je het vertellen en hoe? Laat je ze persoonlijk afscheid nemen? Het is onwerkelijk om te bedenken dat er geen liefdevol afscheid van elkaar genomen kan worden. Toch gebeurt het regelmatig dat een partner met dementie niet de gelegenheid krijgt om waardig afscheid te nemen van zijn of haar geliefde. Je kunt er toch voor zorgen dat iedereen op geheel eigen wijze afscheid kan nemen, want iedereen heeft daar recht op.

Met het stijgende aantal van mensen met dementie komen deze vragen ook steeds vaker voor. Wij adviseren je graag. Luisterend naar de wensen en zorgen van de families kijken we naar de mogelijkheden. Samen met de betrokkenen maken we een maatwerk-plan. Dit kan per persoon variëren, iedereen reageert anders op verdrietig nieuws en verkeert in een bepaalde fase van het dementieproces. Door onze zorgvuldige aanpak in de begeleiding kunnen wij een essentieel verschil maken. Elk persoon met dementie is uniek.

Een goed afscheid, waar je met een warm hart op terug kunt kijken, is belangrijk. De dood op zichzelf is al verschrikkelijk, maar als je dierbare jou ook niet meer herkent en bijvoorbeeld niet meer kan praten, kan dit extra moeilijk zijn. Wellicht biedt het een beetje troost om te weten dat er een hoop echt nog wel doordringt tot je naaste met dementie. Je dierbare is nog bewust van de omgeving, de liefde en de zorg die hij of zij ontvangt. Laat daarom merken dat je er bent. Vertel ons wat voor jou goed voelt voor een liefdevol afscheid. Wij begeleiden je graag zodat we je naaste met dementie kunnen betrekken bij het afscheid nemen van hun dierbare. Of het nu gaat om het overlijden van jouw dierbare met dementie of een nabestaande met dementie, door onze liefdevolle aanpak in de begeleiding maken wij een essentieel verschil.

vergeet mij nietjes hart

Het hart krijgt geen dementie

Ons hart gaat uit naar mensen met een beperking, bijvoorbeeld door dementie of afasie. Door onze persoonlijke ervaringen met deze nare ziekte hebben we veel kennis, kunde en ervaring bij verschillenden verpleeghuizen.  

Anneke: ‘Mijn vader kreeg alzheimer en het lukte niet meer om thuis te blijven wonen. Hij heeft negen maanden in corona tijd in twee verschillende verpleeghuizen gezeten. Door de alzheimer was zijn spraak aangetast, hij kreeg afasie. Maar hij bleef ons herkennen, tot aan zijn dood. Hij, maar ook wij, leerden op een andere manier te communiceren, vanuit je hart. Een wijze les die mijn vader mij al voorlas als kleine meisje uit ‘De kleine Prins’ dat je ‘alleen met het hart goed kunt zien. Het wezenlijke is voor de ogen onzichtbaar’. Het was één van zijn lievelingsboeken’. 

Tamara en Anneke hebben een onderzoek gedaan over rouw in diverse verpleeghuizen. We onderzochten de behoefte van personeel en cliënten na een overlijden (rouw) met als doel het zorgpersoneel te ontzorgen en de cliënten beter te kunnen begeleiden. 

Woorden begrijpen is voor iemand met dementie soms niet altijd even makkelijk. Wij kunnen werken met platen die in simpele beelden weergeven wat er gebeurt. In de week tussen overlijden en de uitvaart, maar ook op de dag zelf. Het zijn handvatten waardoor er mogelijk een dialoog op gang kan komen en de nabestaande met dementie betrokken kan worden bij de uitvaart van hun dierbare. Communicatie hoort bij het mens-zijn, tot het einde.

Keurmerk

Dementievriendelijke uitvaartverzorger keurmerk

Hiernumaals heeft het dementievriendelijke uitvaartverzorger keurmerk gehaald. Momenteel zijn Tamara en Anneke de eerste officiële gecertificeerde dementievriendelijke uitvaartbegeleidster in de regio Baarn, Soest en omstreken. Uit persoonlijke ervaringen weten wij voor welke dilemma’s de familie komt te staan en kijken we samen met de familie wat er mogelijk is om de mens met dementie zo veel mogelijk te betrekken bij het afscheid nemen. Dit hoeft niet bij alles te zijn. Maar als je ervoor kiest om maar niets te vertellen, ontneem jouw dierbare de gelegenheid om afscheid te nemen. Maar ook voor jezelf is het belangrijk om een liefdevol afscheid samen te beleven en later hierover te kunnen praten als een mooie herinnering zodat je samen verder kunt.

De training werd verzorgd door DeMens Training in samenwerking met “Samen Dementievriendelijk” Alzheimer Nederland.

bel 0352057339 voor hulp na overlijden in Soest en Baarn of omgeving

Rouwen en dementie

Het is belangrijk om liefdevol afscheid te kunnen nemen. Door met elkaar, als gezin, of als nabestaande, samen met ook degene die dementie heeft, echt stil te staan bij de dood; krijgt iedereen een goede rouwstart. Want niet alleen wordt er afscheid genomen van jouw dierbare, je bent vanaf dat moment een andere groep geworden: een gezin dat verder gaat zonder de overledene. Het komt het rouwproces ten goede voor alle nabestaanden om samen verder te gaan. De verbondenheid tussen achterblijvers is groter als je het verlies kan delen.

Buitensluiten van een nabestaande met dementie kan voelen als een dubbel verlies en daarmee tot dubbel verdriet. Ook iemand met dementie heeft recht op emoties en rouw. Iedereen hoort erbij. Daarom zijn wij het van harte eens met de Groningse emeritushoogleraar ouderengeneeskunde Joris Slaets. Hij zegt: ‘Het is moeilijk te voorspellen wat iemand zich nog zal herinneren van het afscheid. Maar de kans ontnemen om verdriet een plek te geven, is nogal wat. Dan besluit je eigenlijk: jij hoort er niet meer bij."

Wat is dementie?

hersenen bij alzheimer versus normale hersenen

Dementie is een ingewikkelde en ingrijpende hersenziekte. Het is een verzamelnaam voor wel ruim 50 hersenziektes. De hersenen kunnen de informatie niet meer goed verwerken. De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer (69%). Daarnaast komen vasculaire dementie (15%), frontotemporale dementie (6%) (FTD) en Lewy body dementie (10%) veel voor:

➳ Alzheimer: geheugenstoornissen, moeite met alledaagse handelingen, verandering in karakter en gedrag, problemen met taal.

➳ Vasculaire dementie: de ziekte gaat gepaard met tia’s, hart- en vaatziekten. Langzamer denken, spreken en handelen. Moelijker concentreren en meerdere dingen tegelijk doen. Wankeler of langzamer lopen, verlamming of gevoelsverlies.

➳ Lewy body dementie, vaak verschijnselen van ziekte van Parkinson: er zijn veel waanvoorstellingen en angsten.

➳ Mengvorm dementie: meerdere vormen van dementie.

Mensen met dementie hebben behoeften en verlangens als iedereen, maar uiten ze anders dan voorheen.

Dementie cijfers

➳ Jaarlijks verliezen circa 4.500 mensen met dementie hun partner. 

➳ Anno 2023 zijn er in Nederland 290.000 mensen met dementie. Ter illustratie: dit is een idem aantal als het aantal inwoners van de stad Utrecht. Zij leven ‘zo lang mogelijk’ of, inmiddels steeds vaker, ‘langer dan mogelijk’ thuis.

➳ Het aantal mensen met dementie zal als gevolg van de vergrijzing in de toekomst explosief stijgen naar meer dan een half miljoen in 2040. Tot 2050 zal het aantal mensen met dementie verder oplopen naar ruim 620.000.

➳ Er zijn in Nederland ruim 800.000 mantelzorgers van mensen met dementie. Uit onderzoek blijkt dat deze mantelzorgers ernstiger belast zijn dan andere mantelzorgers.

➳ Leeftijd is de belangrijkste risicofactor voor dementie. De kans op dementie neemt sterk toe met de leeftijd:
ꕤ Ruim 8% van de mensen boven de 65 jaar heeft dementie.
ꕤ Ruim 25% van de mensen boven de 80 jaar heeft dementie.
ꕤ Ruim 40% van de mensen boven de 90 jaar heeft dementie.

➳ Ieder uur krijgen vijf mensen in Nederland dementie. Erkenning duurt echter lang. 66% van de mantelzorgers geeft aan dat het langer dan 1 jaar duurde voordat de diagnose werd gesteld. 

Bron: Alzheimer NederlandDementie.nl