Begraven of cremeren

Begrafenis of crematie

Dit is een hele persoonlijke keuze. Veel mensen hebben een duidelijke voorkeur voor begraven of cremeren, in samenhang met een religie of overtuiging. Ook kan het zijn dat een familie over een graf of urn met meerdere plekken beschikt. Maak ook hier de keuze die het beste aanvoelt voor jou!

Begraven

Het hebben van een tastbare gedenkplek voor langere tijd is waarom mensen vaak kiezen voor begraven. Het biedt troost om een plek te hebben waar het lichaam van je dierbare nog is. Vaak is dat op een begraafplaats waar al familieleden of bekenden begraven liggen. Maar soms bepaalt de sfeer of ligging van een begraafplaats juist de keuze.

Steeds vaker wordt gekozen voor het begraven in de natuur. Op een natuurbegraafplaats liggen de graven verspreid over het gebied. Je ziet geen grafmonumenten. Soms worden de graven gemarkeerd door een plaatje of een boomschijf, maar het kan ook zijn dat alleen coördinaten de plek aangeven. Er zijn prachtige plekken onder de bomen, in een veld of bij een waterpartij. Soms zijn er mogelijkheden om een eigen boom te planten.

Cremeren

De argumenten om te kiezen voor een crematie zijn divers, zoals de vele verschillende herdenkingsmogelijkheden. Zo kun je de as uitstrooien op een plek waar je geliefde graag kwam of die voor jullie samen heel dierbaar is. Dit kan zelfs in een daarvoor speciaal bestemde heliumballon. Je kunt de as ook thuis in een urn bewaren. De meest prachtige urnen zijn verkrijgbaar in allerlei soorten en maten. En weet je dat je een urn ook kunt bijzetten in een familiegraf? Of dat je een deel van de as kunt laten verwerken in een sieraad, kunstwerk of in een tatoeage? De kosten voor een crematie zijn meestal lager dan die van een begrafenis, dat helpt soms ook mee in het maken van de keuze voor cremeren.

Net zoals de keuze voor een begraafplaats ben je volledig vrij in de keuze waar je een crematie wilt laten plaatsvinden. In onze regio (Soest, Baarn, Hilversum, Zeist, Amersfoort, de Bilt, Bilthoven) zijn diverse crematoria, in allerlei stijlen en sferen. De crematie zelf is een losstaand onderdeel van het afscheid. Het is daarom niet verplicht om de afscheidsbijeenkomst te houden in de aula van een crematorium, maar dit mag natuurlijk wel. We zien dat naasten steeds vaker kiezen voor een zogenaamde ‘stille crematie’. Dat betekent dat er geen gebruik wordt gemaakt van de aula. Je zwaait in dat geval je dierbare bijvoorbeeld uit bij de locatie van de afscheidsbijeenkomst of begeleidt de overledene naar het crematorium en zwaait daar uit.

Resomeren

In de toekomst komt er een derde mogelijkheid bij: resomeren. Deze uitvaartvorm is duurzamer dan begraven of cremeren. Hierbij wordt het lichaam binnen twee tot drie uur afgebroken via een chemisch, warm bad. Wat overblijft, is een wit poeder, in kleinere hoeveelheid dan de overgebleven as na een crematie. Nabestaanden kunnen dit poeder meekrijgen. Volgens onderzoeken is de milieubelasting van resomeren nihil, wat voor steeds meer mensen een belangrijk aspect is in het maken van hun keuze voor resomeren.

Videos over resomeren: korte uitleg en uitgebreidere uitleg.